Mitanni Krallığı

Mitanni Uygarlığı yaklaşık 300 yıl süre ile Anadolu’da hüküm sürmeyi başarmış eski bir uygarlıktır. Hititlerin yıkılışından sonra bölgede büyük bir güç haline gelen Mitanni Krallığı, M.Ö. 1500 ile M.Ö. 1200 yılları arasında bugünkü Kuzey Irak’tan Suriye’nin aşağı bölgesine dek uzanan ve günümüz Türkiye’sinden büyük bir bölümün de yer aldığı geniş bir coğrafyada hüküm sürdü. Çay tiryakilerinin damak tadına hitap eden “Mitanya Çayı” markasına ismini veren ve kültürel mirası ile insanlık tarihinde derin iz bırakan bu uygarlıkla ilgili az bilinenleri yazımızda sizlerle paylaştık.

 

 

Mitanni Krallığı Başkenti Neresidir?

Mitanni Krallığı’nın başkenti Wassukanni’dir. Wassukanni (Vaşşuganni) ise Fırat Nehri’nin bir kolu olan Habur Çayı bölgesinde bulunuyordu. Bazı bilginlere göre günümüz dünyasında başkent Wassukanni, Habur üzerinde bulunan ve Resülayn olarak tanınan bölgeye karşılık geliyordu.

Mitanni Krallığı’nda Konuşulan Dil Nedir?

Mitanni Krallığı dili Hurriceydi. Yeni Asur İmparatorluğu sınırları içerisinde Krallık Hurrice kullanımından caydırılmaya başlanmış ve Hurrice, yerini Akadca’ya bırakmıştır. Akadca sonrasında ise Aramice’ye geçiş yapan Krallığın dağlık bölgelerinde ise Hurrice’nin farklı bir lehçesi olan Urartuca konuşulmuştur.

 

 

Mitanni Halkı Kimlerden Oluşur?

Mitanni halkı Hurriler’di. Krallığın çoğunluğunu oluşturan Hurriler’in MÖ 3000 yılının sonlarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Mezopotamya’da yaşadıkları tahmin edilmektedir. Batıya doğru göç eden Hurriler ile Hititler arasında mücadele başlamış ve Hurriler, Mitanni Krallığı egemenliğini kabul ederek yeni bir uygarlık kurulmasında yardımcı olmuşlardır.

Tarikçiler ise Mitanni nüfusunda ağırlığın Hurriler’den oluştuğunu kabul ederken, yönetici elitlerin kendilerini Mariannu olarak adlandırdıklarını ifade etmekteler. Evliliklerini ise yerel halktan yaptılar.

Mitanni Krallığı Ne Zaman Yıkıldı?

Mitanni Krallığı’nın yıkılışı iki aşamalı olarak düşünülebilir. İlk aşamada Hititler tahtına geçen I. Şuppiluliuma ile birlikte Hititler güçlenmeye başlamış ve başkent Wassukanni’ye sefer yaparak Mitanni Devleti’ne son vermiştir. Şuppiluliuma’nın ölümü sonrası Mitanni Devleti yeniden toparlayarak varlığını M.Ö. 1200 yıllarına tekabül eden Asur Kralı I. Tukulti-Ninurta dönemine kadar devam ettirmiştir. Krallığa Asurlular tarafından son verilmiştir.

Mitanya Çayı İsmi Nereden Geliyor?

Mitanya Çayın ismi tarihte iz bırakmış Mitanni Uygarlığından aldı. Döneminin süper güçleri arasına girmeyi başararak Habur’dan Mari’ye ve Fırat’tan Karkamış’a kadar olan bir bölgede ticareti elinde tutan uygarlık, bu coğrafyanın kültürel mirasına önemli katkılarda bulundu. Satışını yaptığı siyah çaylar, bitki çayları, yeşil çaylar ve dünya çayları ile bölgenin yükselen yıldızı olan Mitanya Çayı, tüm Türkiye’nin severek kullandığı çay markaları arasına girmeyi başardı. Antik lezzetleri günümüze taşımayı başaran firmamız, üstlendiği Mitanni Uygarlığı ile köprü olma görevini başarı ile yerine getiriyor. Mitanni Krallığı ile benzer topraklarda doğan ve enfes tadı ile damaklarda iz bırakmayı başaran Mitanya Çayı, tüm Türkiye’yi buluşturduğu eşsiz çay lezzeti ile aldığı ismin hakkını vermeyi başarıyor.