Mevsimlere Göre Bitki Çayları

Bitki çaylarında mevsimsel etkiler kullanım amacına göre tüketiciler tarafından sınıflandırılabilir. Yaygın olarak çeşitli rahatsızlıklara şifa bulmak amacı ile tüketilen bitki çayları, mevsimlerin yol açtığı hastalıklar ve enerji düşüklüklerinde tüketicilerin başvurduğu önemli şifa araçları oluyor. Birbirleri ile karıştırıldıklarında önemli olumsuz etkilere sahip olabilen bu şifalı bitkilerden hazırlanan çayları tüketirken, mevsimsel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız önemli bir hal alıyor. Mevsimlere göre bitki çayı tüketim önerilerinin yer aldığı yazımızda, hangi mevsimde hangi çayı tüketmenin sağlığınızı destekleyeceği sorusuna yanıt bulabileceksiniz.

 

 

Kış Aylarında İçilmesi Gereken Bitki Çayları Nelerdir?

Kış aylarında içilecek bitki çayları hastalıklara karşı korumanın yanında, içerdiği bol C vitamini ile vücut direncinizi artırarak bağışıklığınızı destekler. Vücuda sağladığı antibakteriyel etki ile mikroplara karşı savunmanızı güçlendiren şifalı seçenekler için şu listeye göz atabilirsiniz:

  • Kuşburnu Çayı: C vitamini ihtiyacınızın önemli bir kısmını tek başına karşılayabilen kuşburnu çayı, soğuk algınlığı sorunlarını ortadan kaldırır, cilde elastikiyet kazandırarak formunu korur.
  • Melisa Çayı:  Kış aylarının üzerimizde bıraktığı yorgunluk hissini atmaya yardımcı olan Melisa Çayı, iyi bir uyku çekmek için de ideal bir içecektir.
  • Tarçın Çayı: Soğuk algınlığı semptomlarını azaltmak için tüketilen Tarçın Çayı, boğaz ağrılarını gidermede önemli rol üstlenir.
  • Zencefil Çayı: Sindirim sistemini rahatlatan Zencefil Çayı, kış hastalıklarını önlemede bağışıklık sisteminizin en büyük yardımcısıdır.

Mevsim Geçişlerinde İçilmesi Gereken Bitki Çayları Hangileridir?

Mevsim geçişlerinde içilecek bitkisel çaylar sağlığı en çok etkileyen dönemde hastalıklara karşı koruma sağlar. Vücut direncini artıran ve yorgunluk hissini atmanıza yol açabilen bitki çayları için çeşitli öneriler aşağıda paylaşıldı:

  • Ihlamur: En yaygın tüketilen bitki çayı olan Ihlamur, vücuda enerji vererek hava değişimlerin yol açtığı uyuşukluk hissini atmanıza yardımcı olur.
  • Nane Çayı: Mide bulantısı ve şişkinliğe iyi gelen Nane Çayı, mevsim geçişi hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminizi destekler.
  • Ada Çayı: Hava değişimlerinin yol açtığı boğaz ve ağız iltihapları ile savaşmak için tüketilen Ada Çayı, bu bölgelere yerleşen iltihapları sökmekte önemli rol üstlenir.
  • Mürver: Flavonoitler ve antosiyaninler bakımından zengin olan Mürver Çayı, bağışıklık sistemini uyarma işlevini üstlenir.

 

 

Yaz Aylarında İçilmesi Gereken Bitki Çayları Hangileridir?

Yaz aylarında tüketilen bitki çayları serinletici özellikleri ile birlikte vücutta gösterdiği antioksidan etkisi ile detoks etkisi yaratıyor. Farklı mevsimlerde tüketilen bitki çayı seçenekleri, yaz aylarında soğuk formülleri ile hazırlanarak da tüketilebilir. Yazın içilmesi önerilen bitki çayları için aradığınız örnekler sizlerle şu şekilde paylaşılıyor:

  • Yeşil Çay: C vitamini içeriği ile farklı mevsimlerde de tüketilebilen Yeşil Çay, tam bir antioksidan deposudur. Şekersiz olarak yaz aylarında bolca tüketerek arınma etkisini hissedebilirsiniz.
  • Papatya Çayı: Sakinleştirici etkisi ile sıkça tercih edilen Papatya Çayı, yaz sıcaklarından etkilenmeden iyi bir uyku çekmek isteyenler için tercih edilebilir.
  • Karahindiba Çayı: Sindirime destek olan Karahindiba Çayı, kanı ve vücudu toksik maddelerden arındırmaya yardımcı olur.