Mayıs Çayı ve Tercih Edilme Nedeni

Mayıs çayının tercih nedeni kalkan kar sonrası ilk hasat edilen mahsul olma ayrıcalığında saklıdır. Dünyadaki çay üreticisi ülkeler arasında mahsul üzerine kar düşen tek ülke olan Türkiye, benzersiz Mayıs çayı deneyimine sadece bu topraklara ait bir lezzet hediye etmiştir. Bir kez içen kişinin vazgeçemeyerek tiryakiye dönüştüğü bu lezzet hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere yazımızda ulaşabilirsiniz.

 

 

Mayıs Çayı Nedir?

Mayıs Çayı kış aylarında kar altında kalan çay bitkisinin karın kalkması ile birlikte verdiği ilk yaprakların hasadına verilen isimdir. Adını hasat edildiği ay olan Mayıs ayından alan bu çay, geriye kalan 3 hasattan daha taze olması ile ünlüdür. Tazeliği ve kar suyunun kendisine kazandırdığı lezzet ile bu çay, gurmelerin vazgeçilmez tat koleksiyonlarında önemli yer tutar.

Çay Hasadı Ne Zaman Yapılır?

Çay hasat zamanı ilkbahar - sonbahar mevsimlerini içeren üç farklı tarihe işaret eder. İlk sürgün, ikinci sürgün ve son sürgün olarak isimlendirilen bu tarihlerde çay hasadı yapılır. Tarihlerde ise mevsim özelliklerine bağlı olarak değişiklik görülebilir. Çay hasadının farklı bir özelliği de, bir sürgünün tamamlanmadan diğerinin yapılamamasıdır. İlk sürgün yapılması ikinci sürgün, ikinci sürgün tamamlanmadan üçüncü sürgün hasadının yapılması mümkün değildir. Bu nedenle hasadın doğru ve zamanında yapılması, sürdürülebilirlik açısından büyük öneme sahiptir. Sadece mevsimsel özelliklerden etkilenebilen ve keyfi olarak değiştirilemeyecek çay hasadı tarihleri aşağıda paylaşılmıştır:

  • İlk Sürgün: Nisan sonuna doğru başlar ve Haziran ortasına kadar devam eder.
  • İkinci Sürgün: Haziran ortası başlar ve Ağustos ortasında sona erer.
  • Son Sürgün: Ağustos ortasında başlar ve Ekim ortasına doğru sona erer.

Mayıs Çayı Tercih Edilme Nedeni Nedir?

Mayıs Çayının tercih sebebi sahip olduğu ilkbahar tazeliğinin aromasından kaynaklanır. Kar suyunun beslediği çay bitkisi verdiği ilk taze yeşil yaprakları ile benzersiz bir lezzete sahiptir. Damaklarda bıraktığı eşsiz lezzet sebebi ile çay tiryakileri Mayıs ayı hasadına önem vermekte ve diğer sezon ürünlerinden daha pahalı olan bu seçeneğe yüksek bedeller ödemeyi kabul etmektedirler.

Mayıs Çayı Özellikleri Nelerdir?

Mayıs Çayı özellikleri sadece lezzet yönünden değil, sağlık açısından da tüketicisine kendisini şanslı hissettirir. İlk hasat olması sebebi ile odunsulaşma yaşanmayan bu hasat, diğer hasatlara göre yüksek antioksidan özelliğe sahiptir. Bahar mevsimleri ile bağdaştırılan pek çok olumlu özelliğe sahip olan Mayıs ayı hasadı, toprağın biriken tüm enerjisini tek bir bardağa sığdırmayı başarır. Taze, enfes aromalı ve yüksek antioksidan özellikli çay beklentilerinizde, Mayıs ayı hasadına güvenebilirsiniz.

En İyi Mayıs Çayı Hangisi?

En kaliteli Mayıs Çayı ne yazık ki ülkemizde iyi bir araştırma ile elde edilebilir. Tiryakilerin düşkünlüğünü bilen pek çok çay markası, Mayıs hasadı ya da ilk hasat adı ile tüketicileri kandırma yoluna gidebilmektedir. Tiryakilerin kalitesine kefil olduğu Mitanya, İlk Hasat ismi ile en iyi Mayıs Çayı lezzetini sizlerle buluşturur. İlk sürgünden elde edilen hasatlar ile hazırlanan bu ürünümüzde arzu ettiğiniz tazelik ve aromaya her bardakta ulaşabilirsiniz.